اگرچه عمده تجارت خارجي ايران در سالهاي اخير با كشورهاي منطقه و كشورهاي همسايه بوده است ، اما به نظر مي رسد بخش قابل توجهي از بازارهاي عربي در امتداد خليج فارس هنوز از دسترس تجار ايراني خارج است. به گزارش مجله ايراني ، برآوردهاي رسمي سازمان توسعه تجارت نشان مي دهد كه بخش قابل …
سرنوشت تجارت ايران با اعراب چه ميشود؟ https://majalehirani.ir/2021/سرنوشت-تجارت-ايران-با-اعراب-چه-ميشود/ Mon, 27 Sep 2021 22:11:13 0000 اقتصاد https://majalehirani.ir/2021/سرنوشت-تجارت-ايران-با-اعراب-چه-ميشود/ اگرچه عمده تجارت خارجي ايران در سالهاي اخير با كشورهاي منطقه و كشورهاي همسايه بوده است ، اما به نظر مي رسد بخش قابل توجهي از بازارهاي عربي در امتداد خليج فارس هنوز از دسترس تجار ايراني خارج است. به گزارش مجله ايراني ، برآوردهاي رسمي سازمان توسعه تجارت نشان مي دهد كه بخش قابل …
اگرچه عمده تجارت خارجي ايران در سالهاي اخير با كشورهاي منطقه و كشورهاي همسايه بوده است ، اما به نظر مي رسد بخش قابل توجهي از بازارهاي عربي در امتداد خليج فارس هنوز از دسترس تجار ايراني خارج است.
به گزارش مجله ايراني ، برآوردهاي رسمي سازمان توسعه تجارت نشان مي دهد كه بخش قابل توجهي از تجارت ايران با پنج كشور انجام مي شود و اگر چين ، عراق ، تركيه ، امارات متحده عربي و افغانستان را حذف كنيم ، مقاصد صادراتي يا واردات صادر مي شود. به در سالهاي اخير ، همه آنها همسايه هاي زميني يا آبي ايران محسوب مي شدند كه بخش قابل توجهي از تجارت ايران است.
علاوه بر اين ، افزايش تجارت با اورسيا نيز نشان مي دهد كه بخش قابل توجهي از تجارت سالانه ايران بين كشورهاي همسايه انجام مي شود. اما در اين ميان بازار محصولات ايراني در كشورهاي حوزه خليج فارس چندان وسيع نيست. با اين حال ، اين كشورها در طول سال مقدار زيادي وارد مي كنند و صادركنندگان ايراني به طور بالقوه بازار مهمي را فراموش كرده اند.
اتاق بازرگاني ايران در گزارش جديد خود ابعاد تجارت با اعراب خليج فارس را بررسي كرده و احياي برجام را عامل مهمي در افزايش تجارت مشترك بين دو طرف مي داند.
اين گزارش شامل عواملي مانند كاهش تمركز ايالات متحده بر خاورميانه و حركت به سوي سياست ترازنامه متوازن ، تلاش دولتهاي عربي براي تنوع بخشيدن به منابع درآمدي ، اختلافات در شوراي همكاري خليج فارس و عادي سازي روابط عرب و اسرائيل به عنوان محيط زيست كليدي است. گرايش ها محيط زيست ايران مورد مطالعه قرار گرفته است.
از ميان اين م componentsلفه ها ، “عادي سازي روابط عرب ها با رژيم صهيونيستي” بيشترين توجه را به خود جلب كرده است. مركز تحقيقات اتاق بازرگاني ايران در بيانيه اي اعلام كرد: “عدم اطمينان درباره ضمانت هاي امنيتي آمريكا باعث شده است كه كشورهايي مانند عربستان سعودي و امارات متحده عربي روابط خود را متنوع كنند.” در همين حال ، رژيم صهيونيستي ، به عنوان جايگزيني كه عمدتا به مقابله با فعاليت هاي منطقه اي ايران مي پردازد ، داراي لابي گسترده در ايالات متحده و اروپا است و مهمتر از آن ، به دنبال مبارزه با جنوب فارس است. كشورهاي عربي در خليج فارس مي توانند نيازها را برآورده كنند نظامي ، امنيتي و اطلاعاتي به آنها توجه كنيد. در مقابل ، اين موضع به رژيم اشغالگر قدس اجازه مي دهد تا با نفوذ به خليج فارس ، باب المندب و درياي سرخ ، حضور ايران در سوريه و مجاورت آن با آبهاي مديترانه را متعادل سازد. »
در اين گزارش تأكيد شده است كه “افزايش حضور اقتصادي ، سياسي و نظامي رژيم صهيونيستي در منطقه خليج فارس بر منافع ملي ايران تأثير مي گذارد”. البته اين تأثيرات بسته به سطح و نوع روابط بين ايران و اعضاي شوراي همكاري از يك سو و ميزان بهبود روابط رژيم با اين كشورها ، از كشوري به كشور ديگر متفاوت است. “
اما قسمت دوم گزارش متغيرهاي م developmentثر بر توسعه آينده را بررسي مي كند ، از جمله مذاكرات ايران و عربستان و مذاكرات وين براي احياي برجام.
بنابراين ، گزارش مي گويد ، دو رقيب سنتي ، ايران و عربستان سعودي ، متاثر از جنگ يمن و پايان دوره رياست جمهوري ترامپ در ايالات متحده ، به تهران كمك كردند تا روابط اقتصادي و سياسي با همسايگان جنوبي خود برقرار كند ، و برخي از آنها نسبتا كم … تمايل به استفاده ، همراه با طبيعت و گردشگري سلامت ، از جمله از سرگيري حج و عمره ، منجر به گفتگو مي شود. اما عليرغم احتمال كاهش روابط مورد مناقشه بين ايران و عربستان سعودي ، به دلايل متعددي از جمله توسعه روابط عربستان و اسرائيل ، ملاحظات و مسائل ايدئولوژيكي ، و سياست هاي تنش زا براي رياض دشوار خواهد بود. رياض.. تهديدي براي سياست هاي منطقه محسوب مي شود.
مركز تحقيقات اتاق ايران يادآور مي شود كه مذاكرات براي احياي برجام باعث ايجاد حساسيت و نگراني در شوراي همكاري خليج فارس شده است. همسايگان مختلف ايران ، صرف نظر از علايق و علايق خود ، به دلايل مختلف ايدئولوژيكي ، ژئوپليتيكي ، امنيتي و اقتصادي ، از تقويت روابط ايران با غرب خودداري نمي كنند و خروج ايالات متحده از شوراي امنيت سازمان ملل متحد. تجربه نشان داده است آنها حاضرند كارهاي زيادي براي شكستن اين راه انجام دهند.
انتهاي پيام