بررسي انواع سازها و آلات موسيقي تا به حال شده است كه به معناي كلمه “ساز” و انواع موسيقي ساز فكر كنيد؟ معمولاً وقتي كسي در مورد انواع ساز صحبت مي كند، همه به فكر پيانو، ويولن، گيتار و ساز شفاهي مي افتند. در واقع، آنها نمي دانند كه هر يك از اين ساز ها …
آشنايي با انواع آلات موسيقي تاريخچه سازها https://majale-rooz.ir/2021/07/آشنايي-با-انواع-آلات-موسيقي-تاريخچه-سا/ مجله روز Fri, 09 Jul 2021 15:08:17 0000 عمومي https://majale-rooz.ir/?p=7560 بررسي انواع سازها و آلات موسيقي تا به حال شده است كه به معناي كلمه “ساز” و انواع موسيقي ساز فكر كنيد؟ معمولاً وقتي كسي در مورد انواع ساز صحبت مي كند، همه به فكر پيانو، ويولن، گيتار و ساز شفاهي مي افتند. در واقع، آنها نمي دانند كه هر يك از اين ساز ها …
بررسي انواع سازها و آلات موسيقي
تا به حال شده است كه به معناي كلمه “ساز” و انواع موسيقي ساز فكر كنيد؟ معمولاً وقتي كسي در مورد انواع ساز صحبت مي كند، همه به فكر پيانو، ويولن، گيتار و ساز شفاهي مي افتند. در واقع، آنها نمي دانند كه هر يك از اين ساز ها به كدام دسته تعلق دارند يا ساز هاي ديگري به غير از پيانو و ويولن در جهان وجود دارند! بعضي اوقات ممكن است آهنگ خاصي را بشنويد و حتي نتوانيد منبع آن را پيدا كنيد. چون از ساز فقط پيانو و ويولن بلديد و بس.
همانطور كه مي دانيد، آلات موسيقي احتمالاً قديمي ترين وسيله توليد موسيقي هستند. انسانهاي اوليه قبل از اينكه از حنجره خود خط و زبان داشته باشند، صداهاي طبيعت را تكرار كرده و به تنه يك درخت خالي منفجر مي شوند. استخوان هاي توخالي يا شاخ حيوانات و پوسته موجودات دريايي صداهاي مختلف و محكمي ايجاد مي كردند و از اين صداها براي ايجاد ارتباط، هشدار خطر و همچنين ايجاد ترس در قلب حيوانات و دشمن استفاده مي كردند كه با گذشت زمان و به تدريج اين ابزارها تبديل به ساز هاي كامل امروز شويد.
بنابراين، پس از آن، انواع ساز هاي كوبه اي به صورت آلات موسيقي معرفي شدند و پس از همه اينها مي توان گفت كه ساز هاي بادي قدمت بيشتري دارند. قطعه اي از استخوان سوراخ دار مربوط به دوران نئاندرتال به عنوان قديمي ترين ساز بادي كشف شده است. جالب است بدانيد كه سازها و ساز هاي موسيقي ايراني به دو قسمت كلي تقسيم مي شوند: ساز هاي موسيقي دستگاهي ايران و ساز هاي موسيقي ايراني.
ساز ها انواع مختلفي دارند و در بسياري از دسته ها قرار مي گيرند. در ادامه، ما به طور خلاصه برخي از سازهاي موسيقي را به شما معرفي خواهيم كرد.
آشنايي اجمالي با انواع سازهاي زهي
همانطور كه از نام آن پيداست، در سازهاي زهي صدا ناشي از ارتعاش زه است. اين لرزش نيز از طريق ضربه، زخمه، كشيدن كمان و آرشه در ساز ايجاد مي شود. اين سازها در اركسترها نيز بسيار مهم هستند و قسمت اصلي آن را تشكيل مي دهند. البته اين سازهاي زهي ها زيرمجموعه هاي ديگري مانند زهي زخمهاي، آرشهاي و كوبشي نيز دارند.
- ساز زهي زخمهاي
در اين ساز، لرزش و ارتعاش زه در اثر زخمه زدن با انگشتان ايجاد مي شود و انواع مختلفي دارد. به عنوان مثال، مي توان به ساز زخمهاي ناخني، شلاقي، دست چپ و سرش زخمهاي اشاره كرد.
- ساز زهي آرشهاي
در اين ساز با كشيدن آرشه روي سيمها لرزش ايجاد مي شود. سازهاي زهي آرشهاي شامل كمانچه، قيچك، ويولن و.غيره ميباشند.
نحوه عملكرد سازهاي كوبهاي
در اين نوع ساز صدا با ضربه زدن، تكان دادن، خراشيدن يا ماليدن ساز كوبه اي توليد مي شود. ساز كوبه اي در واقع ريتم خاصي را در آهنگ ايجاد مي كند كه مي توان آن را وظيفه اصلي اين نوع سازها دانست. البته ملودي را مي توان با كمك ساز كوبه اي نيز نواخت. اگرچه تاريخچه سازهاي كوبهاي به هزاران سال قبل برمي گردد، اما مي توان آنها را به طور كلي به دو دسته تقسيم كرد.
به اين دو دسته سازهاي كوبهاي با تنظيم مشخص و سازهاي كوبهاي با تنظيم نامحدود گفته مي شود. به ياد داشته باشيد كه اين سازها به دليل ريتم خود در پخش موسيقي شاد بسيار مفيد هستند. سازهاي كوبهاي را مي توان با نامها و انواع مختلفي در بازار آلات موسيقي يافت. به عنوان مثال مي توان به دف، دايره، تنبك، تيمپاني، طبل، دامارو، دمام، مثلث، ماركاس، سن، زنبورك، تومبا و طبلا اشاره كرد.
سازهاي الكترونيكي و كاركرد آنها
در سازهاي الكترونيكي براي ايجاد صدا و ملودي نمي توانيد فقط به نيروي مكانيكي اعتماد كنيد. در اين سازها، سيم ها بايد لرزش و لرزش الكتريكي داشته باشند تا صدا توليد شود. در اين سازها بايد از پالس هاي الكتريكي براي پخش آهنگ استفاده شود. در جدول زير با انواع مختلف ابزار الكترونيكي آشنا خواهيد شد.
سازهاي بادي و انواع آن
سازهاي بادي سازهايي هستند كه در آن صدا با دميدن بر روي يك جسم توليد مي شود. معمولاً سوراخ هايي در اين بدنه وارد مي شود و با گرفتن و انداختن اين سوراخ ها صداي مورد نظر از ساز ساخته مي شود. سازهاي بادي يكي از اولين سازهاي موسيقي ساخته شده توسط بشر بود. انسان هاي قرن هاي گذشته آموخته اند كه دميدن بر روي مخروط ها، برگ ها يا حتي شاخ هاي حيوانات مي تواند صداي بلند و شاخي توليد كند. آنها با استفاده از اين دانش، سازهاي بادي مدرن ساختند. انواع سازهاي بادي عبارتند از:
- ساز بادي چوبي
- ساز بادي برنجي
- ساز شستي دار بادي
همه چيز در مورد پيانو
يكي از محبوب ترين سازهايي كه تاكنون ساخته شده پيانو است. پيانو به عنوان ساز مادر شناخته مي شود و به عنوان يكي از كاملترين سازها شناخته مي شود. به همين دليل، پيانو يكي از كاملترين سازها خوانده مي شود كه قادر به توليد صداهاي بسيار گسترده اي است. پيانو مي تواند فركانس هايي در حدود 20 تا 5000 هرتز و بيش از 7 اكتاو توليد كند. با اين حال، همه سازها از اين قابليت برخوردار نيستند و محدود به محدوده خاصي از اصوات هستند.
پيانو يكي از سازهاي كيبورد است كه صداي آن با برخورد چكش هاي تعبيه شده در آن با سيم توليد مي شود. سيم هاي پيانو به صفحه صداي پيانو متصل مي شوند و با زدن كليد به چكش ها صداي دلخواه را توليد مي كنند. در اين بين، وظيفه صفحه صدا تقويت صداي پيانو است.
نام كامل اين ساز Piano Forte است. در اين نام كلمه پيانو به معني ملايم و كلمه forte به معني قوي است. هدف از نامگذاري اين ساز نشان دادن توانايي اين ساز در توليد صداهاي باس به صورت كامل و گسترده است. مخترع پيانو آقاي كريستوفوري است كه آن را در سال 1709 در ايتاليا طراحي كرد. پيانوها در اولين مدل ها از ابعاد نسبتاً بزرگي ساخته شده اند و به طول دو متر و درهاي بزرگ طراحي شده اند. ابعاد كوچكتر پيانوها سالها بعد براي استفاده شخصي و در اماكن عمومي ساخته شد.
پيانو به طور كلي داراي 7 كليد سفيد و 32 كليد سياه است كه نت هاي موسيقي را تشكيل مي دهد. چكش هاي تعبيه شده در پيانو با استفاده از يك اهرم به كليدهاي پيانو متصل مي شوند كه به آنها محرك گفته مي شود. اين اهرم ها ضربه چكش ها را روي سيم هاي توليد كننده صدا تسريع مي كنند. چكش هاي پيانو را معمولاً با لايه اي از الياف نمدي يا الياف طبيعي مي پوشانند تا صداي بهتري داشته باشند.
منابع و ماخذ: