سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۰۳

تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع)

به مرجع تخصصي گردشگري خوش آمديد

تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع)

۵ بازديد

بارزترين نماد و نشانه بيروني حرم مطهر امام رضا (ع) گنبد طلايي است كه همسايگان و مسافران با ديدن بناي باشكوه از امام هشتم استقبال و سلام مي كنند. به گزارش مجله ايراني ، در يادداشتي برخط به گفته هادي انصاري: “طبق كتابهاي تاريخي ، اولين گنبد در حرم مطهر امام رضا (ع) به دستور …

تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع) https://majalehirani.ir/2021/تاريخچه-گنبد-طلاي-حرم-علي‌ابن‌موسي-ا/ مجله ايراني Mon, 21 Jun 2021 18:14:59 0000 عمومي https://majalehirani.ir/2021/تاريخچه-گنبد-طلاي-حرم-علي‌ابن‌موسي-ا/ بارزترين نماد و نشانه بيروني حرم مطهر امام رضا (ع) گنبد طلايي است كه همسايگان و مسافران با ديدن بناي باشكوه از امام هشتم استقبال و سلام مي كنند. به گزارش مجله ايراني ، در يادداشتي برخط به گفته هادي انصاري: “طبق كتابهاي تاريخي ، اولين گنبد در حرم مطهر امام رضا (ع) به دستور …

بارزترين نماد و نشانه بيروني حرم مطهر امام رضا (ع) گنبد طلايي است كه همسايگان و مسافران با ديدن بناي باشكوه از امام هشتم استقبال و سلام مي كنند.

به گزارش مجله ايراني ، در يادداشتي برخط به گفته هادي انصاري: “طبق كتابهاي تاريخي ، اولين گنبد در حرم مطهر امام رضا (ع) به دستور سلطان سنجر (511–552 هجري قمري) سلجوقي و به همت وزيرش شرف الدين قمي ساخته شد. در آن زمان گنبد اصلي همان گنبدي است كه اكنون از داخل معبد مقدس ديده مي شود و سطح مقعر و مستطيل آن قابل مشاهده است. بنابراين ، سقف داخلي معبد مقدس به حدود هشت قرن پيش

در زمان شاه طهماسب صفوي ، پس از جمع آوري كاشي ها ، گنبدي با كاشي هاي طلا در بالاي گنبد قبلي ساخته شد. اين همان گنبدي است كه امروزه از خارج ديده مي شود. آجرهاي طلاي گنبد در زمان شورش ازبكستان غارت شد.

در سال 1009 هجري قمري ، هنگامي كه شاه عباس صفوي اصفهان ، پايتخت آن روز را با پاي پياده به مقصد مشهد ترك كرد ، مدتي در مشهد ماند و دستور داد تا دوباره گنبد مقدس را با آجرهاي مس و طلا پوشانند. برو ، و توسط چه كسي اين كار كمال الدين محمود يزدي را انجام داد. درست شد طبق آنچه در كتيبه گنبد ديده مي شود ، اين كار در سال 1010 هجري قمري آغاز و در سال 1116 هجري قمري به پايان رسيده است. متن كتيبه گنبد كه اثر خوشنويس مشهور ايراني عليرضا عباسي است و با قلم طلايي روي زمينه فيروزه اي در خط سوم نوشته شده است به شرح زير است:

بسم الله الرحمن الرحيم. يكي از موفقيت هاي بزرگ خداوند متعال. بزرگترين سلطان ، حامي پادشاهان عرب و عجم ، صاحب سلسله خالص نبوي و خاندان برجسته برجسته ، گرد و غبار پاي خادمان اين باغ يادبود مقدس ، مروج يادگارهاي او جد معصوم ، سلطان بن سلطان ابوالمظفر شاه عباس موسوي الصفوي بهادرخان. او خوشحال شد كه با پاي پياده از سلطنت اصفهان براي بازديد از اين حرم بزرگ مي آيد ، و تزئينات اين گنبد از كساني كه پول خود را در يك هزار ده پس انداز كردند و در يك هزار سال و شانزده كار به پايان رسيد ، به وي اعطا شد.

بنابراين گنبدي كه اكنون قابل مشاهده است همان بنايي است كه قدمت آن حدود چهارصد سال است.

در سال 1084 هجري قمري ، در زمان شاه سليمان صفوي ، پس از زلزله ، گنبد مقدس آسيب ديد و بسياري از آجرهاي طلايي آن برداشته شد. او دستور داد تا گنبد را دوباره بسازند و كتيبه اي را براي بيان داستان اضافه كرد. اين كتيبه اكنون به صورت چهار خار در اطراف گنبد مقدس ديده مي شود. متن كتيبه به شرح زير است:

به بركت پروردگار متعال ، كه آسمانها را با تزئينات سياره اي آراسته و اين گنبدهاي بلند منبت كاري شده با مرواريدهاي داري الثكيب ، اگر عادل ترين ، بزرگترين ، سخاوتمندترين ، شريف ترين پادشاهان زمين است ، در رديف و تبار ، و از نظر اخلاقي و آداب و احترام از آنها ، مبتكر آموزه نياكانش ، امام معصوم ، مراسم نياكانش ، سلطان بن سلطان شاه سليمان الصفوي موسوي بهادرخان اين تخت سلطنتي را تذهيب و آراسته مي كرد و افتخار آن را داشت كه اگر توسط انكسار و آجرهاي طلايي آن لمس شود ، نوسازي و تعمير مي شود ، كه به دليل زلزله بزرگي كه اين شهر را لرزاند ، در روز چهارم روز مانند خورشيد مي درخشد. در بيست و هشتم و هجدهم سال اين تجديد جديد در يك هزار و هشتاد سال اتفاق افتاد. نوشته شده توسط محمد رضا امامي.

اين متن زيبا و ادبي توسط مرحوم آقا حسين خوانساري (م) ، استاد برجسته ، حقوقدان و نويسنده برجسته عصر صفوي كه قدرت زيادي در نوشتن متون ادبي در زمان خود داشت ، نگاشته شده است.

در سال 1974 ، آجرهاي طلايي گنبد كه با گذشت زمان شفافيت و درخشندگي خود را از دست داده بودند ، در زمان تصدي رضوي آستانه عبدالعظيم واليان ، آجرهاي طلايي را جايگزين كردند و بار ديگر آجرها را با طلاكاري جايگزين كردند. با توجه به روش آبكاري. وان را با آب طلا اشباع كرده و لايه را مجدداً ضخيم كرده و به حدود 2 ميكرومتر مي رسانيم. (لازم به ذكر است كه در هر ميلي متر هزار ميكرون وجود دارد) و در جاي خود نصب شده است. واليان دستور داد كه هر آجر برداشته شده شماره گذاري شود تا پس از يك پروژه آبكاري طلا و ترميم آجر ، هر آجر را در محل اصلي خود نگه دارند. كار مرحوم ابراهيم زرگرباشي ، مسئول كارگاه تذهيب گنبد مطهر اميرالمومنين در نجف اشرف ، در سال 9 هجري قمري كه به دستور نادرشاه افشار انجام شد ، توسط همه آجركاران شماره گذاري و تنظيم انجام شد. جدا از اين ، برخي از آخري ها در آن زمان گفته بودند كه اين پيشگويي در نگهداري هر آجر بسيار كمك مي كند.

گفتني است مساحت گنبد مطهر امام رضا (ع) حدود 2 متر مربع است كه داراي دو قسمت تنه و گنبد است. اين گنبد با سيزده هزار و صد آجر طلا پوشيده و تزئين شده است.

ابعاد گنبد به شرح زير است:

ارتفاع زير سقف گنبد داخلي از كف معبد 18.8 متر است. است

ارتفاع از كف معبد تا بالاي گنبد طلاي بيروني 31/20 متر است. است

ارتفاع از اولين تذهيب تا نوك گنبد 40/16 متر است. است

ارتفاع يقه گنبد 50/3 متر است. است

محيط بيروني 10/42 متر

انتهاي پيام

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.