پلنگ ايراني به عنوان گونه اي در معرض خطر انقراض ، با تهديدهايي از قبيل گرفتار شدن در تله هاي آهن ، مسموميت با طعمه مسموم و … روبرو مي شود. معاون سابق سازمان حفاظت محيط زيست گفت: “متأسفانه ، يكي از راه هاي كاهش درگيري بين انسان و پلنگ جبران خسارت وارده به اين …
تعارضهاي انسان و پلنگ و راههاي كاهش آن https://majale-rooz.ir/2021/02/تعارضهاي-انسان-و-پلنگ-و-راههاي-كاهش/ مجله روز Tue, 02 Feb 2021 02:51:08 0000 استان ها https://majale-rooz.ir/2021/02/تعارضهاي-انسان-و-پلنگ-و-راههاي-كاهش/ پلنگ ايراني به عنوان گونه اي در معرض خطر انقراض ، با تهديدهايي از قبيل گرفتار شدن در تله هاي آهن ، مسموميت با طعمه مسموم و … روبرو مي شود. معاون سابق سازمان حفاظت محيط زيست گفت: “متأسفانه ، يكي از راه هاي كاهش درگيري بين انسان و پلنگ جبران خسارت وارده به اين …
پلنگ ايراني به عنوان گونه اي در معرض خطر انقراض ، با تهديدهايي از قبيل گرفتار شدن در تله هاي آهن ، مسموميت با طعمه مسموم و … روبرو مي شود. معاون سابق سازمان حفاظت محيط زيست گفت: “متأسفانه ، يكي از راه هاي كاهش درگيري بين انسان و پلنگ جبران خسارت وارده به اين گونه به محصولات و دام هاي كشاورزان و دامداران است.” در قانون حفاظت و بهسازي محيط ديده مي شود.
حميد ظهرابي در مصاحبه با مجله روز وي با بيان اينكه پلنگ بزرگ گوشتخوار يكي از نادرترين و محافظت شده ترين گونه هاي كشور است و در ليست قرمز اتحاديه جهاني حفاظت از گونه هاي در معرض خطر است ، اظهار داشت: در كشور كوچك است و بنابراين ارزش حفاظتي پلنگ ايراني يك نوع پرچم محسوب مي شود ، بنابراين حفاظت و بهبود شرايط زندگي اين گونه نشان دهنده سلامت اكوسيستم و عملكرد صحيح اجزاي آن است.
وي ادامه داد: تحت فشار قرار گرفتن و ايجاد مشكلاتي مانند جابجايي و حضور در مراكز جمعيتي و محيط پيراموني آنها براي اين گونه نشان مي دهد كه كل اكوسيستم دچار مشكل شده و اجزاي مختلف اكوسيستم داراي عملكرد محافظتي هستند. گونه ها “آنها ناراحت هستند.
مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس با بيان اينكه عوامل متعددي بر جمعيت پلنگ كشور تأثير مي گذارد ، اظهار داشت: يكي از اصلي ترين موارد جدا شدن زيستگاه ها و چند پاره شدن زيستگاه ها است كه شرايط را براي مواجهه حيوانات با زيستگاه هاي انساني فراهم مي كند. و درگيري بين انسان و پلنگ ايجاد كند. در بسياري از موارد ، اين درگيري ها منجر به زخمي شدن و كشته شدن پلنگ مي شود.
وي افزود: احداث جاده ها ، راه آهن ، خطوط انتقال گاز و نفت ، توسعه شهرها و شهرها ، توسعه كشاورزي و صنعت و معدن از عوامل اصلي جزاير و از هم پاشيدگي زيستگاه ها است.
ظهرابي ادامه داد: يكي ديگر از عوامل كاهش جمعيت و آسيب رساندن به پلنگ ايراني وجود انسان در زيستگاه هاي اين گونه به دليل فعاليت هايي مانند دامداري سنتي و كشاورزي است. درگيري با انسان و پلنگ با ورود افراد به زيستگاه گونه هاي حيات وحش بيشتر مي شود.
معاون سابق سازمان حفاظت محيط زيست همچنين جمعيت گياهخواران پلنگ خوار را كاهش داد وي گفت: “وقتي جمعيت گوشتخواران بزرگ طعمه مي شوند ، اين گونه ها به ناچار به حاشيه زيستگاه نزديك مي شوند ، بنابراين احتمال مواجهه با جوامع انساني و فعاليت هاي انساني را افزايش مي دهند.” چندين عامل نيز در كاهش جمعيت طعمه هاي گوشتخوار نقش دارند ، از جمله تخريب زيستگاه ، تغيير كاربري اراضي و مسكن در جزيره ، شكار غيرقانوني و شيوع بيماري هايي مانند آفت نشخواركنندگان كوچك در مناطق مختلف كشور.
به گفته ظهرابي ، يكي از تهديدهاي حيات وحش به ويژه پلنگ ايراني ايجاد ناامني در زيستگاه به دليل تشديد فعاليت هاي انساني است. فعاليت هايي مانند استخراج معادن و تغيير كاربري زمين عواملي است كه مي تواند امنيت گوشتخواران و گياهخواران را تضعيف كرده و آنها را مجبور به مهاجرت به زيستگاه هاي جديد كند. در اين مهاجرت ها اين احتمال نيز وجود دارد كه حيات وحش با انسان و فعاليت هاي انساني روبرو شده و درگيري ايجاد كند.
وي افزود: برخي از عوامل طبيعي مانند اشغال قلمرو توسط فرد قوي تر ، پيري و بيماري نيز پلنگ ها را به زيستگاه هاي انسان نزديكتر مي كند.
راهكارهايي براي كاهش تهديدهاي پلنگ
مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس در مورد راهكارهاي كاهش خطرات و تهديدات گونه هاي حيات وحش به ويژه پلنگ گفت: فعاليت هاي انساني را كه ارزش اقتصادي و ارزش افزوده بالايي ندارد توليد محدود كند ، از ورود كشاورزان سنتي و تغيير زمين جلوگيري مي كند. استفاده از آن براي مناطق طبيعي بكر و افزايش مساحت و مرزهاي مناطق حفاظت شده مي تواند راهي براي كاهش تعارضات بين انسان و حيات وحش و خطرات آنها باشد ، بنابراين طراحي زيستگاه هاي حيات وحش كه شامل قلمرو گونه باشد و تخمين نيازهاي بيولوژيكي آن ضروري است.
ظهرابي با اشاره به اينكه پرورش و آموزش جوامع انساني در مورد نحوه برخورد با پلنگ نقش مهمي در كاهش درگيري بين انسان و پلنگ دارد و به همين دليل در جلوگيري از كاهش جمعيت اين گونه ، گفت: روش هاي مناسب براي درمان پلنگ ، روش هاي كاهش قرار گرفتن در معرض براي گوشتخواران و افزايش تحمل مردم برخي از راه حل هايي است كه بايد در دستور كار قرار گيرد.
وي ادامه داد: يكي ديگر از مواردي كه باعث درگيري بين انسان ها و گونه هاي حيات وحش مانند پلنگ مي شود ، نشست افرادي است كه براي تفريح و گردشگري به محيط هاي طبيعي و اكوسيستم هاي طبيعي مي روند ، بنابراين لازم است آموزش لازم را به گردشگران ارائه دهند حيواناتي كه زيستگاه در آنها وجود دارد و از مسيرهاي ناشناخته اي در اين مناطق عبور نمي كنند تا از حيواناتي مانند گوشتخواران وحشي جلوگيري كنند.
پاسخ به قانون مستلزم پرداخت خسارت براي حيات وحش نيست
مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس گفت: يكي از مهمترين راهكارها براي كاهش تعداد قربانيان و آسيب به پلنگ ها “پرداخت غرامت حيات وحش به كشاورزان و بيمه دام ، محصولات و ساير گونه هاي مورد حمله است. ” : متأسفانه ضعف بزرگي در زمينه جبران خسارات وارده به حيات وحش وجود دارد ، زيرا صندوق بيمه كشاورزي كشور پذيرش خسارت ناشي از حيات وحش در مزارع را نپذيرفته است و نظارت سازمان حفاظت محيط زيست در اين زمينه اگر قانون حفاظت و بهبود محيط زيست هيچ دامداري را پيش بيني نكرده است ، به اين معني است كه اين خسارات پرداخت نشده و سازمان حفاظت محيط زيست اعلام كرده است كه اين درخواست ها پذيرفته نمي شود.
وي افزود: آنچه بايد اتفاق بيفتد اصلاح قانون است تا حمله گوشتخواران وحشي عليه دامها تحت پوشش پرداخت هاي هزينه قرار گيرد علاوه بر اين خسارت ناشي از حملات حيات وحش به دامها و محصولات كشاورزي بايد از بيمه محصولات كشاورزي پرداخت شود. سرمايه. “
به گفته معاون سابق سازمان حفاظت از محيط زيست ، ايجاد سازوكاري بين EPA و صندوق بيمه محصولات كشاورزي كه از نظر قانوني حمايت مي شود ، مي تواند به مواردي مانند دستگيري و مسموميت حيات وحش توسط طعمه هاي مسموم رسيدگي كند ، كه غيراخلاقي و غيرانساني است. حتي مي توان اين سازوكار را طوري تعريف كرد كه مبلغي كه سازمان حفاظت محيط زيست بايد سالانه به كشاورزان و دامداران بپردازد در صندوق بيمه كشاورزي واريز شود و اين صندوق پس از تأييد سازمان محيط زيست خسارت را پرداخت كند.
وي خاطرنشان كرد: اين قانون بر جبران خسارت وارده به حيوانات حيات وحش تأكيد دارد كه وقتي كشاورزان تمام اقدامات حفاظتي مانند نرده ها ، ديوارها و ساير اقدامات را انجام داده اند ، جبران مي شود ، اما محصولات كشاورزي آنها همچنان مورد حمله جانوران قرار مي گيرد. اين زماني است كه كارشناسان آژانس حفاظت از محيط زيست اين موضوع را بررسي و تأييد مي كنند و پس از انجام برخي اقدامات اداري ، خسارت ناشي از حمله حيات وحش به كشاورزان پرداخت مي شود.
سرانجام ، ظهرابي با بيان اينكه سازوكار ديگري كه در سالهاي اخير براي كاهش تعارضات بين پلنگ و جوامع محلي و بيمه خسارت ناشي از پلنگ توسط يك شركت بيمه تجربه شده است ، داوطلبانه است: شركت بيمه اعلام كرد در سراسر كشور ، اگر يك پلنگ باشد آسيب ديده است يا مردم از اين طريق آسيب مي بينند ، غرامت پرداخت مي كند و در آن زمان سالانه مبلغ 2 ميليارد تومان براي اين كار در نظر گرفته مي شد. ورود داوطلبانه شركت هاي بيمه به مشاركت در حفاظت از حيات وحش به عنوان يك مسئوليت اجتماعي ممكن است گام خوبي در اين راستا باشد ، اما متأسفانه در سال هاي اخير ارزش اين اقدام داوطلبانه حيات وحش به اندازه كافي توضيح داده نشده است. شكل تبليغات به جامعه. براي تشويق ساير شركت هاي بيمه اين اقدامات بايد انجام شود.
انتهاي پيام